18 Mayıs 2020 Pazartesi

3CX'in İlk Yapılandırması (İlk Konfigürasyon)


İçerik:

  • PBX Yapılandırma Sihirbazı'nı (Configuration Tool) başlatın
    • Adım 1 - Yeni Yükleme veya Geri Yükleme, Yönetici Kullanıcı ve IP Türü
    • Adım 2 - Bir FQDN seçin
    • Adım 3 - DNS Türünü ve Bağlantı Noktalarını Seçin
    • Adım 4 - Son Yapılandırma Seçenekleri

PBX Yapılandırma Sihirbazı'nı başlatın

3CX yapılandırma aracı - Configuration Tool

3CX kurulduktan sonra , 3CX PBX Web yapılandırma aracı sizi önemli ağ ve güvenlik ayarlarında yönlendirir. Çalıştırmak için, 3CX'in yüklendiği makinenin IP'sini ve ardından bir tarayıcıda 5015 numaralı bağlantı noktasını açın , örneğin http://10.172.1.88:5015.  Alternatif olarak, yapılandırma aracının (2) seçeneğini kullanarak komut satırından çalıştırabilirsiniz. 3CX PBX Web yapılandırma aracı sizi aşağıdaki adımları gerçekleştirmeniz için yönlendirecektir :   

Adım 1 - Yeni Yükleme veya Geri Yükleme ,  Yönetici Kullanıcı ve IP Türü 

3CX installation type - kurulum tipi

1. Kurulum türünüzü seçin ve “Next” e tıklayın :
  • “New install”  - 3CX'te yeniyseniz ve lisans anahtarınız yoksa,  sağlanan bağlantıyı tıklayın ve formu doldurun . Lisans anahtarınız size e-postayla gönderilecektir.  Lisans anahtarını buraya kopyalayıp yapıştırın. 
  • “Restore existing backup” seçeneğini seçin - Geri yüklenecek yedek dosyasını bulmak için “Upload” a tıklayın . 3CX lisans anahtarınız yedeklemeye dahil değilse, yani lisans bilgileri dahil edilmemiş bir yedek dosyası gösterdiyseniz, devamında lisans anahtarını girmeniz gerekir. 
  • “Upload a configuration setup file” seçeneğini seçin - Bir yapılandırma kurulum dosyasını bulmak için “Upload” a tıklayın.
2. Yönetim Konsoluna erişim ve yetkisiz kullanımı engellemek amacıyla güçlü, harf duyarlı kullanıcı adı ve şifreyi belirlemek için “Next” i tıklayın .   
3. Public IP adresi - HTTP trafiğinizin farklı bir ağ üzerinden yönlendirilmesi durumunda, onaylamak için “Yes” i veya Public IP'nizi kendiniz girmek için “No” yu seçin.  Devam etmek için “Next” i seçin .
4. Statik  veya dinamik public IP - Statik IP profesyonel kullanım için gereklidir . Ev kullanımı veya değerlendirme/deneme amacıyla, dinamik bir IP kullanabilirsiniz. 3CX IP değişikliklerini algılar ve FQDN'yi buna göre günceller, aramalarınız bu işlem gerçekleşene kadar yönlendirilmez.  Genel IP türünüzü ve ardından “Next” i seçin.

Adım 2 - Bir FQDN seçin

3CX configure FQDN - FQDN seçimi
1. 3CX, ofis içinde ve dışında sorunsuz bir şekilde çalışmak için tamamen çözülebilir bir FQDN (Fully Qualified Domain Name) ve eşleşen bir SSL sertifikası gerektirir. ÖNEMLİ: seçtiğiniz FQDN / alt alan adı lisans anahtarınıza eşleştirilecektir.
  • I need a 3CX FQDN: Kolay kurulum için 3CX tarafından sağlanan bir FQDN ve 4 ve 8 SC yıllık standart lisanslar için ÜCRETSİZ olarak da sağlanan Let’s Encrypt  sertifikasını seçebilirsiniz. 16+ SC annual/yıllık standard (1. yıldan sonra)  ve tüm kalıcı lisanslar geçerli abonelik(subscription) / bakım(maintenance) gerektirir.  Domain Group seçiminize göre bir etki alanı soneki seçin .  Örneğin firmaadı.3cx.com.tr gibi.
  • I have my own FQDN: ( Yalnızca Pro ve Enterprise ). Bir FQDN sağlayın, DNS'nizi buna göre yapılandırın ve kendi güvenilir SSL sertifikanızı yükleyin. Buna aşina değilseniz, bu seçeneği seçmeyin!  pfx, cer veya crt dosyaları ve isteğe bağlı şifreleri ayrıca sağlamanız gerekir  .
 Not: Kendinden imzalı (self-signed)  SSL sertifikaları desteklenmez . 

Adım 3 - DNS Türünü ve Bağlantı Noktalarını Seçin


1. Kendi yönettiğiniz bir DNS sunucusu , örneğin Microsoft DNS varsa tanımlayın :
  • I manage my DNS, use single FQDN  - Bu durumda, tek bir FQDN kullanmanızı öneririz, örn. “pbx.domain.com.tr” . Bu FQDN , LAN'ınızdaki 3CX ana makinenin IP'sine ve internetten public IP'nize çözümlenmelidir . Bunu yapmak için gerekirse 3CX in Creating FQDN with split DNS makalesine başvurabilirsiniz.   
  •  I do not manage my DNS, ayrı bir harici FQDN / yerel IP veya FQDN kullanın, örn. pbx.firmaadi.com.tr / 192.168.0.1 veya pbx.firmaadi.local. DNS sunucunuza erişiminiz yoksa , LAN dışından bağlanan cihazlar için ayrı bir harici FQDN ve dahili cihazlar için yerel bir IP veya yerel / dahili FQDN belirleyin. 
2. Yönetim Konsolu ve VoIP hizmetlerine erişim için kullanılacak HTTP ve HTTPS portları seçin,  yani SIP ve tünel portlarını. 3CX, IP'nize bağlı olarak NAT kullanıp kullanmadığınızı algılar. Bir NAT'ın arkasındaysanız , güvenlik duvarınızı / yönlendiricinizi  buna göre yapılandırmanız gerekir . 

3CX network adaptör seçimi

3. Belirttiğiniz ve varsayılan ağ geçidi ile yapılandırdığınız internet / public IP'ye bağlı ağ arabirimini seçin . 3CX ana bilgisayarının özel ve doğrudan bir WAN arayüzü olması ve kullanıcıların bu kuruluma yerel ve uzaktan bağlanması durumunda, kurulumdan sonra varsayılan ağ geçidi ile yapılandırılmamış dahili arayüzü seçin ve “Settings” > “Network” > “Public IP” sekmesinden > ”Select Network Card Interface” bölümünü public IP adresine ayarlayın. FQDN ve SSL sertifikaları oluşturulur, oluşturulan sertifika Let’s Encrypt ten indirilerek 3CX kurulu ana makineye yüklenir. “Next” i tıklayın.

Adım 4 - Son Yapılandırma Seçenekleri


  1. Extension Length  -  PBX dahili numaraları için basamak/digit sayısı.  Bu  daha sonra değiştirilemez . “Next” i tıklayın . 
  2. Administrator Email  -  önemli bildirimler almak için PBX yöneticisinin e-posta adresi. “Next” i tıklayın . 
  3. Select “3CX SMTP Server”  - 3CX tarafından sağlanır, yapılandırılacak hiçbir şey bulunmayan en hızlı seçenektir .  Kendi SMTP sunucunuz varsa veya “SMTP Sağlayıcıları”  açılır listesinde listelenen e-posta sağlayıcılarından herhangi birini kullanıyorsanız , SMTP'nizi seçin ve uygun şekilde yapılandırın. “Next” i tıklayın .
  4. Country and Time Zone  - Ülke ve zaman dilimi seçin ve “Next”  i tıklayın .
  5. Operator & Voicemail Extensions  - Operatör dahilisi için ad ve e-posta adresi , yani gelen aramalar için varsayılan hedef . Ardından  , kullanıcıların sesli mesajlarını almaları için “Operator & Voicemail Extension” numarasını belirtin ve “Next” yi tıklayın .
  6. Countries calls can be made to  - VoIP dolandırıcılık riskini azaltmak için sadece seçilen ülkelere doğru arama yapmaya izin verilir. “Next”  i tıklayın. 
  7. Select Language  - 3CX, varsayılan ABD İngilizcesi sesli komutlarıyla gelir , yani sistem tarafından arayanlara ve kullanıcılara çalınan kayıtlı ses dosyaları İngilizce'dir.  Açılır menüden farklı bir dil seti seçebilirsiniz.
3CX kurulum özeti

8. Yapılandırma aracının 3CX'i yapılandırmak ve hizmetleri başlatmak için biraz zamana ihtiyacı vardır. Tamamlandığında, yönetici e-postanıza da gönderilen önemli bilgiler içeren bir onay sayfası gösterilir .  Şimdi yönetim konsoluna giriş yapabilirsiniz . 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder